Vošouchy a nečekaně Becherovka

Přepis audiozáznamu z 2.12.2008. Přednáší Beruš:

"Dnešní přednáška se bude konat výjimečně ne k pití, ale k jedné šumavské delikatese - vošouchům. 

Tak copa bysme se o ní dozvěděli...

Začala bych klasikou - jak se to vyrábí.. Ehm...jak se to vyrábí?? Základní surovinou jsou brambory. ALE!! Neplést bramboráčky s klatovskýma vošouchama! Je v tom značný rozdíl, přestože si všichni myslí, že je to to samý... Takže! Oškrábeme brambory, vypěstované v Janovicích nad Úhlavou (důležitý teda je, že je to v okrese Klatovy). A já věřim tomu, že jsou naše. Nastrouháme je. Nastrouháme česnek z Moravy. Z těch nastrouhaných brambor vymačkat šťávu a prosolit, zalejt mlíkem, zasypat česnekem, prolejt vajíčkem, zasypat majoránkou a moukou. A pak podle chuti dosolujeme a dočesnekováváme, tak aby to bylo úplně úplně nejlepší. No, a pak už jenom s radostí smažíme:) A ještě s větší radostí jíme:)"

Zbývá ještě dodat, že tento unikátní recept se Verča naučila vařit v Chanovicích. Ovšem žádných vtipných historek jsme se nedočkali...

Zcela nečekaně se k vošouchům přidala přednáška o Becherovce, pořádaná dvěma neznámými ekonomy. Byla velmi krátká, ale přesto - byla to přednáška - takže jí zveřejníme. Mimoto - klukům je ke cti, že na nás s Becherovkou opravdu nešetřili. Mňam! Tak tedy - opět přepsáno ze záznamu:

"JAN BECHER - originál z roku 1807, vyrobeno dle tajného receptu z vyvážené směsi bylin a koření."

Dále je na nahrávce jakési neidentifikovatelné "JOO" ... 

Na závěr ještě uvedu konverzaci, která následovala druhý den ráno. I konzumace vošouchů má svá rizika.....

Volavka ‎(10:50):
Čau Beruš! Musím říct, že když jsem se dneska ráno probudila, připadalo mi, že ze mě stoupá takovej hustej, těžkej česnekovej opar....
Beruš ‎(10:51):
tak to nejsi sama... na mě ten hustej těžkej česnekovej opar tak ležel, že jsem se málem ani nezvedla


 


Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode