Svařené víno
Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína, ale v poslední době není výjimkou ani z bílého vína, nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto "napravovalo" nekvalitní víno.
Jaké víno použít?
Určitě se neřiďte pravidlem „Čím lepší víno, tím lepší svařák.“ Na špičkových vínech oceňujeme chuť vína samotného, svařák je něco zcela jiného a dobré víno byste svařením a přidáním koření prostě znehodnotili. Nějaké přívlastkové víno tedy nechte stranou, ideální pro naše účely bude nějaké stolní či jakostní víno, může být lahvové, stáčené, z PET lahve i krabicové. Vhodnější jsou polosuchá a polosladká, nepříliš trpká vína. I z vína, které vám ve studené podobě nechutná, může být výborný svařák, jsou však i vína, která nejsou ani na svařák“. A nutno dodat - čím horší kvalita vína, tím větší šance, že vás ráno bude bolet hlava.
Co budeme potřebovat:
· 2 litr (červeného) vína
· 3 decilitry vody
· 5 lžiček cukru
· 8 kusů hřebíčku
· 3 kusy celé skořice
· citron
Příprava:
Největší chybou je, pokud vaříme víno, protože z něj vyprchá alkohol. Proto připravujeme bylinný odvar zvlášť:
· rozpustíme nasucho v kastrůlku cukr a necháme lehce zkaramelizovat
· zalejeme (nejlépe teplou) vodou
· asi 5 minut povaříme spolu s kořením
· dolejeme víno a zahřejeme těsně pod bod varu
Necháme asi 5 minut odstát, scedíme a podáváme v hrnečku nebo ve skleničce s kolečkem citrónu. Pomalu popíjíme, chválíme blahodárné teplo nápoje a domova, vzpomínáme na příjemné letní dny a těšíme se na jaro, které se za několik týdnů nanovo vrátí!
Varianty:
· citrón lze nahradit pomerančem
· přidat lze i jiné ovoce (jablko, mandarinka apod.)
· citrón nebo pomeranč můžeme do sklenice vymačkat
· do odvaru přidat badyán, anýz, fenykl
· obyčejný cukr lze nahradit vanilkovým cukrem
· použít přírodní (hnědý) cukr
· kromě vína můžeme použít i ovocný džus (např. jablečný)
· nealkoholická varianta nahrazuje víno černým čajem a cukr medem
Finský tradiční recept:
Ingredience:
2 l kvalitního červeného vína,
10 hřebíčků,
2 celé skořice,
200 ml cukru,
100 g oloupaných mandlí,
100 g opraných hrozinek,
proužky oloupané kůry z pomeranče (bez bílé části),
200 ml vodky
A jedna rada na závěr: Pokud se dostanete do přítomnosti kvalitního lahvového vína, při návštěvě sklípku nebo v přítomnosti vinaře, o svařáku raději nemluvte. Není větší urážky než říci vinaři, že to víno, které vám nalil z koštýře, byste si nejradši pořádně osladili a svařili se skořicí...
Zdroje:
https://cs.wikibooks.org/wiki/Wikikucha%C5%99ka/Sva%C5%99en%C3%A9_v%C3%ADno
https://www.relaxuj.cz/art_doc-2ED5E7967A99D8AAC12570F90056BD40.html
https://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11339
https://www.skorka.bloguje.cz/247975_clanek.php