SLOVNÍČEK ZÁKLADNÍCH POJMŮ: 

V následujícím textu se pokusím stručně vysvětlit některé termíny, které je nezbytně nutné znát. 
Dva základní postupy při výrobě etanolových nápojů jsou kvašení a destilace.

A) Alkoholové kvašení

Alkoholové kvašení je proces, kdy za pomoci kvasinek vzniká z jednoduchých cukrů etanol.

C6H12O6 ---> CH3CH2OH + 2 CO

(glukóza ----> etanol + 2x oxid uhličitý)

Celý proces probíhá za nepřítomností kyslíku, čili anaerobně. Pokud kvašení probíhá v přítomnosti kyslíku, nevznikne etanol, ale kyselina octová - a to nás jistě nepotěší!

Rovnice je jednoduchá - čím více cukru v kvasné směsi je, tím více vznikne alkoholu. Bohužel alkohol se pro kvasinky ve větší míře stává toxický (je to vlastně zplodina jejich metabolismu), taže při dosažení určité koncentrace se přestávají množit. Tato koncentrace je sice u speciálně šlechtěných kmenů vyšší, ale i tak činí max. 30%. Abychom dosáhli vyšších koncentrací etanolu v nápoji, musíme přistoupit k destilaci.

 


B) Destilace:

Destilace je způsob oddělování kapalin na základě odlišného bodu varu. Využívá se k oddělení etanolu z kvasné směsi. Probíhá v destilační koloně, a to asi takto: