Ouzo
OUZO (čti „uzo“)
Charakteristika:
Ouzo je pravděpodobně nejslavnější řecký a kyperský anýzový likér. Ouzo je druh anýzového alkoholického nápoje, který vznikl v Malé Asii z tureckého raki (rovněž anýzový destilát) a stal se řeckým národním nápojem. Svůj název pravděpodobně dostal podle nápisu „Uso di Massiilia“ (tzn. „určeno pro Marseille“), jenž byl na prvních exportních bednách do Marseille. Zkomolením tak vzniklo pojmenování Ouzo.
Výroba:
Klasické řecké ouzo se destiluje z matoliny (zbytků vylisovaných vinných hroznů) a bylinek (zejména anýz, dále například lékořice, máta, fenykl, koriandr, skořice, hřebíček, citrusové květy, rozinky a lískové oříšky). Ne každé ouzo se dělá stejným způsobem. Někteří výrobci používají periodické destilace (měděné kolony ve tvaru obrovských kotlů) k předestilování základního lihu s anýzem a dalšími rostlinnými přísadami (bylinkami a rostlinami použitými k ochucení lihu); další destilují kapalinu ochucenou anýzem a fenyklem, aby získali jakýsi koncentrát, jehož chuť poté naředí obyčejným lihem.
Nezasvěceným mohou všechna ouza chutnat stejně, pro člověka, který se v ouzu vyzná, však jsou tyto nápoje velmi odlišné. Některé mají mírný obsah alkoholu - zhruba 35%; další neznají zábrany a dosahují i síly 60%! Většina značek mívá kolem 40%, luxusní verze mezi 46-48% alkoholu. Příchuti se pohybují od měkké a suché po bohatou suchou. Všechny mají dominantní anýzové vůně. Existují stovky značek ouza, většina z nich je lokální a je typická pro určitý ostrov či oblast Řecka či Kypru. Výrobou ouza je proslulý hlavně ostrov Lesbos ležící u břehů Malé Asie.
Naše lahev:
Byla vyrobena firmou Kastaros Nikolaos & Co ve městě Tírnavos (leží v nadm. výšce 91m, má cca 11 000 obyvatel, region Larisa). Společnost založil v roce 1856 Nikolaos Kasaros. Zprvu své výrobky distribuovala hlavně do Francie, nyní v podstatě do celého světa. Ouzo se stále vyrábí podle původních receptur.
Způsob konzumace:
Ouzo má typické bohaté aroma, plnou a vyváženou chuť. Servíruje se nejčastěji v kombinaci s ledovou vodou nebo ledem a vodou v poměru 1 díl lihoviny a 2–5 dílů vody. Průzračná tekutina se po přidání vody mléčně zakalí. Neředěné ouzo se podává jen výjimečně, v takovém případě se pije naráz. Ředěné (a často hodně ředěné) se naopak pomalu usrkává a vychutnává. Vhodný je také pro smíchání s rajčatovým nebo pomerančovým džusem. Přítomnost koření ve směsi povzbuzuje chuť k jídlu, proto je vhodně pití doplnit řeckými specialitami jako jsou mořské plody nebo drobnými ostřejšími nebo jinak výraznými chuťovkami. Vynikající aperitiv nebo osvěžující long drink.
Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ouzo
https://www.extraobchod.eu/darky-zazitky/ouzo-12/
https://www.bestdrink.cz/inshop/metaxa/ouzo-by-metaxa+id-18960.html
https://www.drinks24.cz/ouzo-by-metaxa-38-075l-p-1090.html
https://www.ouzotirnavou.gr/