Pozitivní účinky etanolu
Čím více hledám, v jakých všech oblastech je požívání alkoholových nápojů prospěšné, tím více zjišťuji jednu zajímavou skutečnost. Totiž, že to, čemu v malých dávkách tento nápoj prospívá, ba to i léčí, ve vysokých dávkách naopak způsobuje. Za bezpečnou lze beze sporu považovat denní konzumaci 1 plzeňského piva, 2dcl vína nebo 1 velkého panáka tvrdého. Rozumí se samo sebou, že u zdravých dospělých.
I. Kardiovaskulární systém
Snižuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční, zpomaluje vznik aterosklerózy, snižuje reaktivitu krevních destiček, snižuje hladinu cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu vysokodenzních lipidů v krvi. Stejně jako přílišní pijáci i abstinenti mají horší patologické změny v cévách než lidé, kteří se s radostí, ale umírněně oddávají příjemným požitkům z konzumace lihových nápojů.
II. Krev
Silné destiláty (např. slivovice) ve velmi malých množstvích (1-2 polévkové lžíce) na lačný žaludek údajně snižují srážlivost krve, a tudíž působí preventivně proti vzinku trombózy a případně následné embolie. Zlepšuje se tím také prokrvení, zejména okrajových částí těla.
III. Nervový systém
Etanol je sedativum, přestože záhy po požítí se dostavuje přechodný stimulační efekt. Je to dáno útlumem excitačních neuronů a je to také podklad použití etanolu jako dopingu. Vzhledem k jeho tlumícím účinkům má v malé míře také antitremorický (= "protitřesový") účinek.
Zejména u červeného vína, ale i obecně, byl popsán protektivní vliv na vznik nervových onemocnění, demence (zejména vaskulární) a Alzheimerovy choroby. Umírnění konzumenti se navíc dožívají vyššího věku než abstinenti. Ale pozor! Alkohol zhoršuje paměť, hlavně krátkodobou, a zhoršuje schopnost koncentrace. Ovšem malé dávky alkoholu podle jiných zdrojů dokonce paměť zlepšují a usnadňují učení. Nechť vyzkouší každý sám na sobě.
Etanol působí jako velmi účinné anxiolytikum a antidepresivum. S bojem proti depresi ale další pozor - pokud je takoto užíván, je velmi, velmi návykový!
IV. Zažívací systém
Opět silné destiláty na lačno prokazatelně ničí populaci bakterií Helicobacter pylori v žaludku, a tak chrání před vznikem žaludečních vředů. Ovšem pozor. Jen v malé míře. Ve vyšším množství dráždí žaludeční sliznici a může být naopak přímou příčinou jejich vzniku.