Jak je to s promilemi
Odbourávání alkoholu mají na starost dva enzymy, a to etanoldehydrogenáza (ta přeměňuje etanol na acetaldehyd) a acetaldehyddehydrogenáza. Jde o velmi individuální proces. Záleží na věku, pohlaví, hmotosti i dědičných vlivech. Obecně platí, že obsah alkoholu v krvi ještě asi hodinu po požití roste a následně téměř lineárně klesá rychlostí asi 0,12 - 0,20 ‰ za hodinu. Koncentraci alkoholu v krevním oběhu, lze přibližně vypočítat podle tohoto vzorečku
C = (a - b) / (m . k) - 0,12 za hodinu; kde
a - hmotnost požitého alkoholu (přičemž je třeba brát na zřetel, že líh je lehčí než voda a 1l čistého lihu odpovídá přibližně 0,8kg
b - činí přibližně 10-20%, protože ne všechen alkohol se vstřebá do krve, něco se také bez užitku vyloučí:-)
m - hmotnost podnapilého
k - konstanta, pro muže je její hodnota 0,7, pro ženy 0,6
Otrava alkoholem
Dávka nad 3‰ alkoholu v krvi je nebezpečná a již může končit smrtí. Obecně se uvádí, že smrtelná dávka je 3,5 - 5‰ (odpovídá to asi 600 – 1800 ml 40% alkoholu, jestliže se vypije během nejvýše 30 min), ačkoli byly popsány i případy, kdy člověk přežil dávku vyšší než 8‰. Není radno to zkoušet. Nikdy nemůžeme vědět, co naše tělo vydrží. Otrava alkoholem se pozná celkem snadno: blábolivá řeč, nekoodrinované pohyby, závratě, dezorientace... Může končit až kómatem a útlumem dýchání. Pokud postižený sám nedýchá, je nutné zahájit resuscitaci. Jestliže dýchá, uložíme jej do stabilizované polohy, abychom zamezili možnosti aspirace zvratků. Současně voláme zdravotnickou záchrannou službu. Pokud je při vědomí, snažíme se o vyvolání zvracení - tím zabráníme dalšímu vstřebávání toxinu.
TRO aneb kocovina
TRO (čili těžké ráno opilcovo) je způsobeno několika faktory. Jendak je to toxický vliv acetaldehydu (což je, jak je uvedeno výše, metabolit etanolu), volných kyslíkových radikálů, rozvratu acidobazické rovnováhy (zvlášť pokud byla intoxikace alkoholem provázena zvracením) a dehydratace.
Nejlepší způsob, jak zabránit dehydrataci, je vypít ještě před ulehnutím sklenici čisté vody. Může to značně zmírnit většinu projevů TRO, např. bolest hlavy. Pokud to náš žaludek snese, je vhodné posnídat celozrnné pečivo. Jednak zasytí, jedank vláknina v něm obsažená vyváže zbytky jedovatých látek v těle. S volnými radikály se nejlépe bojuje vitamínem C. Nevím, jestli by můj žaludek po ránu úplně snesl třeba papriku, každopádně celaskon by rozhodně měl pomoci. Často se mluví o kávě - ta sice může po ránu trochu "nakopnout", ale rozhodně tím dostaneme do těla další škodliviny a způsobíme další odvodnění. Z toho důvodu opravdu není příliš vhodná. Jsem sice milovníkem kávy, ale po bujaré noci se mi pomyšlení na ní přímo hnusí. Totéž platí i o dalším požívání alkoholu.
Ale ať si věda co chce říká, moje maminka se stejně s úspěchem drží pravidla, že na kocovinu je nejlepší po ránu jedna dobře vychlazená desítka.